mandag den 1. juni 2015

Grønland - et oplæg for fremtiden

Grønland er godt på spanden.
Det går den gale vej med økonomien i Grønland. Inden for de senere år er fiskeriet og turismen gået tilbage, og de store forhåbninger til, hvad fund af råstoffer kan betyde, er slet ikke blevet indfriet.

Et sammenfald af uheldige omstændigheder med tilbagegang i fiskeriet, aftagende råstofaktivitet, faldende turisme og nedgang i byggeriet truer med at sende den grønlandske velfærd nedad – for tredje år i træk. 
Samtidig er ledigheden stigende og flytninger væk fra Grønland er øget dramatisk. Der er tilmed ikke umiddelbart udsigt til, at tingene vil ændre sig markant til det bedre, sådan at Grønland bliver mindre afhængig af hjælp fra Danmark. Udsigterne er dystre, næsten på alle områder. Håbet om, at der ligger store indtægter og venter lige om hjørnet for Grønland, er slet ikke realistiske.

Siden Venstre og regeringen på trods af modstand fra Dansk Folkeparti gav Grønland fuld ret til øjeblikkelig selvstændighed når de måtte ønske det, har alt flydt.
Grønland kan med få dages varsel opsige Rigsfællesskabet, hvis de ønsker det. Den nuværende grønlandske ledelse leger igen og igen med tanken.

En fornuftig reaktion fra dansk side kunne være et stop for nye investeringer i Grønland og Arktisk her og nu. Indtil fremtiden er aftalt.

Grønland modtager årligt ca 3.6 mia i bloktilskud og dertil en række tilskud til sygehusbetjening, retsvæsen, fly og skib transport, fiskeriinspektion, redningstjeneste m.m.m. listen er lang.
Siden den radikale regering trådte til i 2011 er investeringerne eksploderet. Med Arktisk Kommando, med milliarddyre helikoptere, en super isbryder og utallige andre projekter, som skal gøre Grønland fremtidssikret.

Danmark bør stoppe alle nye investeringer straks. 
Derpå kan vi tage en seriøs drøftelse med den grønlandske ledelse om fremtiden.

Ønsker de selvstændighed så er det ok. 
Parterne bør derfor aftale en tidshorisont og en tilbagebetaling for alle fremtidige investeringer indtil Grønland helt overtager selvstændigheden. 
Vi skal vel ikke bruge milliarder på en afskedsgave ?

Indses det, at det er en umulig drøm, at bare 40.000 grønlændere kan være 
selvstændige i et så barskt klima, så må vi finde en ny fremtidig aftale.

En aftale hvor Grønland tilsluttes Danmark som en ligeværdig del landet.

Morten Dreyer

Ingen kommentarer: