lørdag den 16. juli 2016

En reprise ????

Statskuppet i Tyrkiet minder mig lidt om Rigsdagsbranden i Berlin.
Men dog kun lidt dog.
Rigsdagsbranden blev en vigtig begivenhed i etableringen af Nazi-Tyskland, og begyndte den 27. februar 1933 – blot en uge før valget til rigsdagen.
Branden opstod tilsyneladende flere steder i bygningen, og da brandvæsen nåede frem, havde en stor eksplosion spredt ilden til rigsdagssalen. Den hollandske kommunist Marinus van der Lubbe gemte sig nøgen bag bygningen i færd med at stryge tændstikker mod bygningen. Politiet mente dermed, at attentatmanden var grebet på fersk gerning. Han blev i retten kendt skyldig og hængt.
Hændelsen var den direkte årsag til, at den tyske præsident, Hindenburg, allerede dagen efter udstedte den såkaldte Rigsdagsbrandforordning, der gav Rigskansler Adolf Hitler næsten uindskrænkede beføjelser til at fængsle enhver politisk modstander. Og derefter startede klapjagten.
Mindre end 6 timer efter Tyrkiet kuppet var feset ud, kunne Erdogan melde, at 2.745 dommere straks skulle afsættes. Alene at skrive de mange dommeres navne ned, kunne ikke nås på den tid. Med mindre listen var forberedt inden.
Men det er jo nok bare min grimme konspirations teori, som intet har på sig.

Ingen kommentarer: