mandag den 26. november 2012

Grønland har spillet fallit

Fjern Grønlands ret til Undergrunden
Det var en fejl af de helt store, da Folketinget minus Dansk Folkeparti, valgte at overdrage rettighederne til minedrift og anden udnyttelse af undergrunden.Med hvad Folketinget vælger at give, kan Folketinget også tage tilbage.Grønlands Selvstyreråd ledes af politikere fra IA, som er en slags søsterparti til SF. Det er denne såkaldte regering, bestående af velmenende pædagoger og skolelærere, som skal tage stilling til kontrakter med enorm store internationale mineselskaber.Som Politiken viste lørdag, så bliver de snydt for milliarder af kroner årligt, når de forsøger at læse kontrakterne skrevet på et knudret og stærkt juridisk engelsk. Det, skrevet med småt, kan være svært at læse, og endnu mere vanskeligt at forstå.Politikens artikel viser, at den første kontrakt indebærer, at alle penge føres igennem et skuffeselskab på skattelyet Jersey. Det er derpå op til mineselskabets samvittighed at afgøre om der skal sendes lidt håndøre retur til Grønland. Erfaringerne fra miner i udviklingslande viser, at der ingen samvittighed er. Når investeringerne og administrationen på Jersey er trukket fra, så er overskuddet særdeles overskueligt.Det kom som en stor overraskelse for de grønlandske politikere. På deres rejser rundt i Verden på mineselskabernes regning som rigtige VIP personer, må der have været noget med småt i kontrakten, som de ikke helt forstod.Danmark har lige investeret 4 mia. i nye helikoptere, som er specielt indrettede til grønlandske forhold. Der investeres i øjeblikket milliarder i både infrastruktur, sikkerhed og forskning, så vi kan servicere den kommende mindrift.

Til gengæld lader Selvstyret pengene smuldre mellem deres fingre.

Den første kontrakt vil betyde et trecifret milliardbeløb i Skuffeselskabet på Jesey.

På Grønland kan den menige grønlænder kigge langt efter både job og skatteindtægter.

Den enste reelle indtægt tegner til at blive lidt personskatter, når hotelejer Søren Lybeck i Sukkertoppen åbner sit planlagte bordel til de tusindvis af kinesiske minearbejdere. Hvis hr Lybeck ansætter lokale arbejdsløse, vil det da give lidt lokale skatteindtægter. Men mon ikke betjeningen af minearbejderne vil bestå af kontraktansatte fra Sydøstasien?

Omsætning i de lokale butikker bliver det nok også småt med, ikke mindst hvis kineserne, ligesom de har gjort ved minearbejde i Mozambique, vælger at bruge arbejdere fra deres tvangsarbejdslejre.Det haster nu. Folketinget bør erkende, at ideen med at lade Selvstyret selv administrere, var en idealistisk drøm.

Og omgøre tingets beslutning inden alle værdier omsættes i VIP-rejser for de særligt udvalgte, samt konsulentstillinger for de få nøglepersoner.

Imens kan de almindelige grønlændere stå tilbage som fattige arbejdsløse uden nogen fremtid.Ingen kommentarer: