lørdag den 2. juli 2011

Fjern Sprognævnet og bevar ordene.

Luk Sprognævnet er anbefalingen fra Falberts Kulturkanon i lørdags. Det lyder som et forslag, som vi ufortøvet bør gå i gang med, inden Sprognævnet afskaffer ordet ufortøvet.

Fatter disse fusentaster ikke, at for hver gang man fjerner ord, så gør man sproget fattigere. Hvis man fjerner ordet Fusentast, så fjerner man samtidig muligheden for at benævne fruen for sprognævnet med det korrekte ord.

Problemet ved at fjerne ord fra retskrivningsordbogen, er at man derved samtidig ødelægger danskernes mulighed for at læse ældre danske tekster. Allerede i dag har mange unge problemer med litteratur fra før 1950.

Hvis Sprognævnet får magt som de har agt, så vil kommende generationer være nød til at sætte sig ind i Søren Kirkegaards værker på engelsk, tysk, fransk, japansk, esperanto eller et af de mange sprog han er oversat til.

Dansk vil ikke være muligt.

Som Søren Kirkegaard engang i Bogen om Adler udtrykte det:

”Travle Mennesker, der kun have Tid at læse det Øieblik de ere paa Lokumet og altsaa i det Høieste kun en Smule otium naar de engang imellem have diarrhoe, maa det overlades Aviser at skrive for.”

Ingen kommentarer: