fredag den 27. maj 2011

EU milliarder til Nordafrika

Tæt pengeregn over ”Det Arabiske Forår.”

Den 25. Maj tog EU spenderbukserne på igen. De er kommet i gavehumør. De bevilgede yderligere 1,240 milliard Euro til EU's nye Naboskabspolitik. Det blev annonceret i Bruxelles af den højtstående repræsentant for udenrigspolitikken, Lady Catherine Ashton, og af kommissæren for Naboskabspolitik, Stefan Fule.
EU-Kommissionen har dermed bevilget ekstra 9.3 milliarder kroner udover de allerede bevilgede € 5.700.000.000 som tidligere er afsat for perioden mellem 2011 og 2013, i støtte til 16 partnerlande syd og øst for EU's grænser. I danske kroner er der tale om mere end 52,2 milliarder i perioden.

"Flere midler til flere reformer" er sloganet for den nye EU strategi, som er gearet særlig hen imod det "Det arabiske Forår".

Lady Ashton udtalte i den anledning. "Vores støtte vil gå til lande, der gennemgår betydelige reformer.," Stefan Fule tilføjede: ”Der er fem parametre, hvorpå den nye EU-strategi vil blive baseret på: frie og retfærdige valg, foreningsfrihed, ytringsfrihed og bevægelses- og pressefrihed, retstilstand, der administreres af et uafhængigt retsvæsen og adgang til et retfærdigt retssystem og en fair domstol, reformen af sikkerhedssektoren (herunder politiet) og den demokratiske kontrol med de væbnede styrker og sikkerhedsenhederne.
Den nye naboskabspolitik sigter især på at støtte civilsamfundet, "med henblik på at fremme en bæredygtig vækst, nye arbejdspladser, fremme mobiliteten gennem partnerskaber og bedre adgang til visa, men også samarbejde på andre områder, såsom miljø, informationsteknologi og transport . "

Det lyder som en spændende støtte, som vel nok aldrig kommer til udbetaling, hvis man tager disse parametre alvorligt.

Kan nogen forestille sig, at de Nordafrikanske lande på noget tidspunkt indenfor de næste mange år, kan leve op til alle kravene ?
Men hvis der skal udbetales penge må vi forvente, at alle de fem parametre opfyldes, inden EU udbetaler milliarderne. Det vil ikke være nok med pæne hensigtserklæringer om, at man nok skal sikre foreningsfrihed til kopterne. Det er også lidt usikkert, hvad der menes med bedre adgang til visa. Hvor mange indvandrere vil man åbne for om året.

Morten Dreyer
Folketingskandidat for Dansk Folkeparti
Københavns Storkreds

Ingen kommentarer: