tirsdag den 11. december 2018

Lokalarkivet

Nej - nej - nej !

Dragør Lokalarkiv lukkes ikke.

I de sidste uger har enkelte personer gentaget det falske budskab, at AOV vil nedlægge Dragør Lokalarkiv. Trods flertallets gentagne forsikringer om arkivets fortsatte eksistens, så buldrer trommerne lystigt om nedlæggelse.

Fakta er: 
Ved budgettet besluttede AOV at vi vil samle biblioteket i Sadolins Hus med Dragør Lokalarkiv.
Det er der flere årsager til.
For det første, så har ændrede love, herunder handicaploven, reelt gjort det umuligt, at have et offentligt bibliotek i det totalt fredede hus. Kørestolebrugere skal uhindret kunne bruge hele huset, der som bekendt har niveau forskelle flere steder i grundplan, og en elevator og andre hjælpeforanstaltninger kan grundet fredning ikke indstalleres. 
Også krav til personalefaciliteter har ændret sig markant, siden daværende ledende bibliotokar, Knud Pallesen, i 1968 glad kunne tage imod de første lånere.

Det gjorde, at vi har bedt ledelsen og personalet om at skitsere nogle løsninger på en fremtidsløsning. Jeg forventer som formand for udvalget, at vi med udgangen af januar 2019 får præsenteret flere muligheder i kulturudvalget.
Derefter vil planerne blive præsenteret for borgerne. Inden der træffes nogen beslutning.

Det Gamle Rådhus, som i dag huser Dragør lokalhistorisk arkiv, er og har gennem en årrække været presset på plads og for forsvarlige arkiveringsforhold. Rådhuset er, ud over pladsen, udfordret af svingende luftfugtighed, kulde og varme. Alt sammen faktorer som gør, at der langt fra er tale om optimale arkiveringsforhold, for materialer som i høj grad rummer papir, som arkivet har. Derfor har det, fra arkivarens side, været et ønske, at finde egnede opbevaringsforhold til arkivalierne, så man kan sikre dem for eftertiden. 


Dragør Lokalarkiv er i dag en del af biblioteket, hvor en arkivar står for opgaverne.
Arkivet har 4 hovedområder. 
Et er at sikre kommunens papirer/arkivalier. 
Et andet er bredt at indsamle arkivalier for Dragørs udvikling gennem årene. 
Et tredje område er, at bevare lokalarkivets samlinger for fremtiden. 
Det fjerde område er ikke mindst, at formidle viden om Dragør. Her hjælper et par håndfulde ildsjæle til med stort og engageret indsats.

Det er AOVs forventning, at lokalarkivet efter flytning ender med bedre forhold for alle. Personale, brugere og arkivalier.

Vi afventer nu forslagene fra forvaltningen. 
Og igen: 
Nej, vi planlægger ikke salg af hverken Sadolins Hus eller at sælge Det Gamle Rådhus på Stationsvej til nedrivning, som antydet af Liste T på FaceBook.
Dragør Lokalarkiv er en aktiv kulturinstitution i vort samfund. Og Dansk Folkeparti støtter kulturen.


Med venlig hilsen

Morten Dreyer DF
Formand for Dragør Børn, Fritid og Kulturudvalg


Ingen kommentarer: