lørdag den 8. december 2018

En kort redegørelse

Taksten på ugetømning i Dragør er steget med ca. 13% fra 2018 til 2019. Stigningen skyldes hovedsageligt følgende:

Taksten i 2018 på kr 1799,- bygger på den fremskrevne tilbudte tømningspris fra 2012, hvor renovationsopgaven sidst var i udbud sammen med Tårnby. Tømningspriserne fra 2012 er fremskrevet med omkostningsindeks for dagrenovation i kontraktperioden i henhold til udbudskravene. 2018 var sidste år af udliciteringen. Fra nytår skulle enten en ny licitering eller en hjemtagelse af opgaven ske.

En forventet markedspris ved udlicitering for 2019 blev i 2017 vurderet til at være ca. 40% højere end i 2012, dels fordi udviklingen af markedspriserne for indsamling af affald generelt er steget med 30% grundet en lang mindre konkurrence (langt færre aktører) og den generelle prisudvikling, dels at indsamlingspriserne i Dragør Kommune med det tidligere udbud lå ca. 10% under markedsprisen for sammenlignelige kommuner. 
Den lave pris skyldes et fælles udbud med Tårnby som gjorde, at vi fælles havde et langt større volumen.
Fra 2019 ville Dragør stå alene, da Tårnby valgte at overdrage deres opgave til ARC fra nytår.

Med baggrund i ARC’s beregninger af omkostninger til indsamling af renovation i Dragør Kommune ved hjemtagning har Forvaltningen vurderet, at hjemtagning af opgaven til ARC forventes at kunne ske inden for en samlet pris som ligger ca. 20% over den fremskrevne markedspris fra 2012 eller ca. 20 % under en forventet markedspris vurderet i 2017 for udbud i østsjælland.

Prisen er fair efter min mening.

Prisen pr ugentlig tømning bliver under 45,-. 
Udover 52 tømninger om året og håndtering af affaldet på Europas mest miljø bevidste anlæg, indeholder beløbet også afhentning af Storskrald og drift af Genbrugspladser mm. Samt afhentning af haveaffald 8 måneder om året.

Dragør og Tårnby bad som nævnt ARC om at overtage skraldeindsamlingen, da vores kontrakter med vores entreprenør udløb ved årets udgang. Gennem 12 år har vi haft et særdeles konstruktivt samarbejde med Marius Pedersen. Tak for en god service.
ARC vil ikke skabe overskud på indsamlingen, da det er et “hvil i sig selv” område, hvor ethvert overskud skal tilbageføres til borgerne. Fordelen ligger i, at omsætningen øges, så vi kan importere mere skrald, og derved forbedre bundlinjen.

Jeg er sikker på, at der vil blive fortsat fokus på udviklingen i fremtiden. Når genbruget forventes at øges, affaldssorteringen stiger og CirkelØkonomien rigtig går i gang. Og om ganske kort tid vil ARC i et samarbejde med andet selskab starte et stort Biogasselskab.

Til foråret inden Påske tages Skibakken i brug. Og man får en fantastisk udsigt over København, samt en udfordrende skibane, som jeg personlig nok ikke tør prøve. Skibakken er udskilt i et særskilt selskab, hvis økonomi er omgivet af vandtætte skodder. Så trods et forventet stort indryk af skiløbere på bakken, så hjælper det ikke på anlæggets drift.


Aftalen med ARC løber i 7 år fra 1/1-2019, men aftalen kan opsiges fra Dragørs side med 1 års varsel, hvis vi finder en bedre løsning. Aftalen kan også forlænges.




Morten Dreyer DF
Bestyrelsesmedlem for Dragør
af Amager Resource Center


Ingen kommentarer: