torsdag den 18. februar 2016

Jesus var også kontroversiel

"Kontroversiel" er det nye skældsord.

Tillægsord som “nazistisk”, “fascistisk” eller “kommunistisk” kan brændemærke en person for evigt. Men i takt med at der trods alt bliver færre og færre af dem, så opstår der behov for nye tillægsord til at udskille folk med. Det er her, “kontroversiel” kommer ind i billedet. Kontroversiel betyder i dag, hvad nazistisk betød i går.
Du oplever metoden fra de talrige og bevidstløse Ritzau-telegrammer og fra TV2 News, som gennemsyrer mere og mere af mainstreammediernes nyhedsdækning: En ubegavet og overfladisk journalist sætter tillægsordet “kontroversiel” foran en person, og vedkommende er straks svækket i den offentlige mening.
Hvad vil det egentlig sige at være kontroversiel?
Jesus var stærkt kontroversiel, det samme var William af Ockham, Luther, Spinoza, Hume, Nietzsche for blot at nævne en håndfuld, ligesom Gandhi, Miles Davis og Lance Armstrong på helt andre felter. Behøver ordet have en negativ klang, sådan som det har fået i vore dage?
En journalist som sætter prædikatet "kontroversiel" på en person han ikke personligt kan lide, burde afkræves en definition på skældsordet.  

Ingen kommentarer: