lørdag den 5. januar 2019

Ret speciel kommune

Ekstrem kommune

Efter budget vedtagelsen i lille Dragør er det sjovt, at se på en anden kommune af samme størrelse, et helt andet sted i Verden.


En noget anderledes kommune er City of Vernon, Californien. Beliggende bare 8 km fra Los Angeles’s downtown.
Ser man på byens præsentation på dens hjemmeside, så er det bare en almindelig amerikansk kommune. Eget byråd, politikorps, skole, socialvæsen, byret og miljøafdeling. Der er ca 1.800 erhvervs virksomheder, der beskæftiger ca 55.000 mennesker. Som deres slogan siger: Vernon Means Business. 
Og der er mange rigtig kendte virksomheder, som har valgt at lægge industri i byen, som siger helhjertet ja til storindustri. Der er ingen stokrose romantik over det.


Der er dog en række ejendommeligheder ved kommunen, som ikke lige kan ses på hjemmesiden.
Eneste bosætnings muligheder er i byens almene boliger, hvor man forlods skal godkendes. Det betyder, at City of Vernon gennem årene har haft et stabilt indbyggertal på 112 mennesker. Plus/minus et par stykker. Da man ikke bygger boliger.

Byrådet består af 5 personer, som hver sidder i 5 år. Hvert år er der valg, hvor en bliver valgt. Siden byens start for over 100 år siden, er der 2 familier, som i fælleskab har siddet på den politiske indflydelse.

Hver dag pendler 55.000 medarbejdere ind i kommunen, og ud igen om aftenen.
De 5 byrådsmedlemmer oppebærer hver $ 25.000 om året. Officielt
De øverste embedsmænd får omkring $ 20.000 om måneden. Officielt.
Med en erhvervs skattepulje på over $ 5 milliarder årligt til at understøtte 112 personer, er der visse økonomiske muligheder, som f.ex. Dragør ikke besidder. Ikke mindst i lyset af, at man i Vernon har en folkeskole med bare 20 elever, og ikke smider penge efter biblioteker og kultur. Og den slags.
På et tidspunkt bestred et barnebarn af en af byens 2 grundlæggere,  Bruce V. Malkenhorst på samme tid disse hverv: Vernon's city manager, finance director, city clerk, redevelopment director, treasurer and chief of light and power. 
Los Angeles Tidende beskev engang, at de almindelige topfolk uofficielt modtager over $ 2 million om året plus fryns. Hr Malkenhorsts honorarer for disse 6 topjobs var ikke offentliggjort. Efter 33 års tjeneste gik han af med en pension på $ 500.000 årligt, samtidig med at hans poster blev overtaget af sønnen Malkenhorst Junior.

Formelt skal byrådet bo i en af byens almene boliger. Med med indtægter i millionstørrelsen som hævdes i medier, så er en 2 værelses lejlighed måske ikke altid lykken. Men så kan man jo have et strandhus et andet sted i Californien, hvor man bor standsmæssigt til hverdag i et palæ med 10 soveværelser og enhver ønsket luksus. Herfra kan man jo et par gange om måneden, 1. og 3. tirsdag lige kører forbi folkeregisteradressen på vej til byrådsmødet.

Kritikere, som naturligvis bor udenfor kommunen, opfatter byen som den mest korrupte by i landet.

De øverste embedsmænd har ifølge tv stationen ABC ca $ 2 millioner årligt med en række frynsegoder, som fri rejse Jorden over på 1. Klasse.
Gennem de sidste 40 år har nabobyerne forsøgt at få Vernon indlemmet i en større nabokommune. Med store juridiske kampe til resultat. Men byen er forsat selvstændig.

Hvis du vil vide mere, så se dette link: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vernon,_California

Grundlæggende er jeg glad for at bo i Dragør.


Ingen kommentarer: